Taman Organic
logo
ZDRAVE DOBROTE NA SODOBEN NAČIN
051 322 312
info@taman-organic.si
Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana
Instagram Feed
Search

Rižota s špargljevim ragujem in parmezanom

SESTAVINE

  • 250 g polnozrnatega riža (arborio ali carnaroli)
  • 0,5 dcl olivnega olja 
  • 20 dag bele čebule (lahko tudi šalotke)
  • 2 stroka česna
  • 1 dcl belega vina
  • 150 dag svežih špargljev
  • 5 dag masla
  • 5 dag parmezana 
  • 6–8 dcl zelenjavne osnove
  • 2 dcl smetane za kuhanje
  • sol, poper

 

Priprava riža

Čebulo in česen na drobno nasekljamo in popečemo na olju. Morata rahlo postekleneti (ne porjaveti). Nato zalijemo z belim vinom in kuhamo tako dolgo, da vinska kislina izpari (v pari več ne vonjamo vina). Dodamo dobro opran polnozrnati riž in ga glaziramo približno tri do štiri minute. Vse skupaj zalijemo z zelenjavno osnovo. Riž dušimo tako dolgo, da je na sredini še trd oziroma zrnast. Če nam povre tekočina, ponovno prilijemo zelenjavno osnovo. Tako pripravljen riž je osnova za vse vrste rižot, le dodatek (omak ali drugih živil) je stvar recepture rižote.

Priprava špargljevega raguja

Raztopimo in segrejemo kombinacijo masla in olivnega olja (50/50). Dodamo na koščke narezane zelene šparglje. Malo jih popečemo in jih začinimo s soljo ter poprom. Šparglje pečemo na hitro, da so še vedno čvrsti in hrustljavi. Zmanjšamo ogenj in dodamo smetano za kuhanje ter nariban parmezan. Pokuhamo, da se vse raztopi in poveže v kremno omako. Rižoto pripravimo v ponvi. Segrejemo riž in prilijemo ragu. Rižoto v ponvi vedno obračamo in mešamo. Pripravljamo jo tako dolgo, da se sestavine dobro povežejo in se riž do konca pregreje ter ima strukturo »al dente«. Jed postrežemo v globokem krožniku, na katerega naribamo malo parmezana, ter vse skupaj poškropimo z dobrim olivnim oljem.

NASVETI

Stebla špargljev  odlomimo pri koncu, kjer so še čvrsti. Če imajo debelo lupino, jih lahko malo olupimo z nožem za lupljenje zelenjave, da ne bo v rižoti trdih celuloznih vlaken.

Rižota naj pred postrežbo vedno počiva 2–3 minute, da se sprime v čvrsto »močnato« jed.

Za lepši krožnik lahko vršičke špargljev popečemo posebej na olivnem olju in jih dodamo na vrh rižote. Če želimo, lahko rižoti primešamo tudi nekaj vejic žafrana, da bo postala lepe oranžne barve.