Taman Organic
logo
ZDRAVE DOBROTE NA SODOBEN NAČIN
051 322 312
info@taman-organic.si
Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana
Instagram Feed
Search

Čemažev pesto

SESTAVINE ZA 500 g PESTA

  • 100 g pinjol
  • 300 g čemaževih listov
  • 100 ml olivnega olja
  • sol in poper

 

Priprava

Liste operemo pod hladno tekočo vodo in jih dobro osušimo. V ponvi prepražimo pinjole, da v njih aktiviramo olja. Pinjole med praženjem mešamo, da ne počrnijo. V mešalniku premešamo pinjole, čemaževe liste in polovico olivnega olja. Dodamo sol in poper. Med mešanjem pozneje dodajamo preostanek olja, da celotna masa emulgira v namaz. Pesto damo v steklen kozarec in ga zaprtega držimo v hladnem prostoru. Če ga boste imeli v hladilniku, se vam bo zaradi olivnega olja strdil. Če želite, lahko pestu primešate tudi parmezan.

NASVET ZA UPORABO

V Tamanu vam bomo čemaž postregli v juhi, ki ji bomo dodali malo orehov, in na krožniku z domačimi pirinimi njoki, ki jim bomo primešali čemažev pesto, domač seitan in pražene pinjole.

OPOZORILO

Čemaž kot trajna rastlina raste vedno na isti lokaciji, zato ga lahko nabirate vsako pomlad na isti lokaciji. Pri tem bodite pozorni, saj je čemaževo listje zelo podobno dvema zelo strupenima rastlinama – šmarnici in podlesku. Da boste res uporabili pravi čemaž, ga nežno podrgnite med dlanmi. V kolikor boste zaznali vonj po česnu, imate v rokah čemaž.