Taman Organic
logo
ZDRAVE DOBROTE NA SODOBEN NAČIN
051 322 312
info@taman-organic.si
Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana
Instagram Feed
Search
Kuhinja - očem nevidno srce restavracijskega dogajanja.

V ozadju dogajanja

Ste se kdaj vprašali, kaj vse je potrebno, da pred seboj na mizi dobite slasten, sezonski, zdrav, sijoč in ljubezni poln obrok? Tokrat bomo z vami odkrito govorili o zakulisju kuhinje, ki ga gostje redko vidite. Profesionalnost je namreč v tako konkurenčni branži izjemnega pomena. Vmesni člen, ki je eden izmed najpomembnejših, pa je seveda strežba. Ona je tista povezovalka med vami in kuhinjo, kjer je prenos informacij ključen.

Kuhinja je živ organizem, ki diha za vas. Na njenih plečih je odgovornost, da pred seboj dobite predvsem živo hrano, ki je polna vseh potrebnih sestavin, ki nahranijo tako vaše telo kot tudi dušo. Odnos, ki ga ima osebje v kuhinji med celotnem procesu priprave obroka, vpliva na to, kaj tisti dan pojeste. Mi, ki pripravljamo hrano, čutimo do vas odgovornost, saj je edino, kar šteje na koncu dneva, kako se vi počutite nekaj ur po tem, ko ste pri nas obedovali. Ljudje si to (ne)vede zapomnimo.

Se spomnite, ko ste pojedli kakšno solato, po kateri vas je uro kasneje napihovalo, počutili pa ste se tako, da bi si najraje vzeli uro pavze, saj vam je delovna vnema in energija padla? Pa tudi, ko ste pojedli polnovreden obrok, po katerem ste se izjemno počutili, kot da lahko premikate gore in imate energije še za dan ali dva? Tako, ja. Točno o tem govorimo! Zato je s pravilno obdelavo surovin, z ljubeznijo pripravljena hrana tista, ki včasih potrebuje malo dlje časa kot bi si želeli.

d
d

Ker živimo v svetu instantne gratifikacije zadovoljitve čustev in potreb, niti pomislimo ne, da bi se za trenutek ali dva ustavili, zadihali ter pogledali vase in okoli sebe. Poskusite to narediti takrat, ko boste v nenehni naglici in časovni stiski. Umirite se, zadihajte in zavestno v lastnem telesu spustite vse misli in pomislite le na svoja trenutna občutenja. Kam nenehno hitimo? Življenje in delo nas bosta počakala. Skrb zase pa je odvisna le od nas samih, od našega odnosa do sebe, od ljubezni, ko jo gojimo do sebe. Ker je prehrana v današnjem hitrem svetu nadvse pomembna, si takrat v dnevu vzemimo nakaj minut dlje. Zase. Ker si to zaslužimo.

Hkrati bodimo prisotni in potrpežljivi. V bistrojih in restavracijah, ki hrane nimajo nekaj dni v naprej pripravljene in ne uporabljajo mikrovalovne pečice, vse zahteva svoj čas. Prav vsi procesi priprave hrane.

Da je riž skuhan al dente, točno tako kot mora biti, da je zelenjava še vedno lepo hrustljava znotraj, na zunaj pa sončna in sveža, da je špinačna juha še vedno lepe sveže zelene barve. Nenazadnje se vsak krožnik posebej in skrbno začini, poskusi, ter na koncu še lepo okrasi, ker najprej jemo z očmi. Pred tem pa se v jutranjih urah v kuhinji začne priprava za tekoči dan, včasih že kakšen dan prej. Velikokrat je tako, da smo v kuhinjah zaradi obilice dela preobremenjeni, zato se nenehno trudimo ohranjati notranje ravnovesje, da se stres ne okuša v vaši hrani.

Tudi prostorska stiska v kuhinjah se včasih zgodi, v restavraciji pa je toliko gostov, da v kuhinji med lonci in kuhalnicami plavamo prosti slog. Ohranjati moramo nenehno osredotočenost, tudi po več ur, da naročila preberemo natančno, da dobite pravo jed predse. V kuhinjah so izzivi prav vsak dan. Tudi takšni, ki včasih vplivajo na to, da morebiti na svoj težko pričakovan obrok lačni čakate kakšno minuto dlje. Pa ste mogoče vedeli, da je za a la cart obrok normativ čakanja tudi do dvajset minut?

Spomnite se naslednjič na vse zapisano, ko nas obiščete. V kolikor boste imeli v povezavi s to tematiko kakšno koli vprašanje, vam z veseljem, prav na licu mesta, tudi odgovorimo.

Dober tek in z ljubeznijo do sebe v nov dan!