Taman Organic
logo
ZDRAVE DOBROTE NA SODOBEN NAČIN
051 322 312
info@taman-organic.si
Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana
Instagram Feed
Search

Prebudimo svoje telo

Mesec ljubezni je za nami in zakorakali smo v drugo polovico leta. Narava se je letos na hitro prebudila. Tudi nam ne dopušča, da spimo. Najlažje je, da se ji prepustimo. Prebudili smo se skupaj z njo. Od nje smo neločljivi. Smo eno z naravo in eno z Zemljo. Slednja nam daje prostor za naše bivanje, za življenje, narava kot del življenja, nas vsak letni čas obdaruje s svojimi darovi. Nemalokrat sem ji hvaležna za vse, kar nam ponuja in podarja, za rastline in zelišča, ki rastejo na travniku, na vrtovih, v sadovnjakih in v gozdovih. Podarja nam sadove življenja, plodove svetlobe. 

V pomladnih in zgodnje poletnih mesecih naše telo za svoje delovanje potrebuje več svetlobe in sonca. To dobi s prvimi pomladanskimi zelišči in rastlinami – koprive, regrat, rman, materina dušica, bezeg. V njih je največ sončne energije - vira svetlobe in življenja. Rastline svetlobo pretvarjajo v življenje, mi pa smo tu tudi zato, da življenje pretvorimo v zavest in zavedanje, da smo eno z vsem, kar nas obdaja. Ko pride ta trenutek vsakodnevnega samozavedanja v življenju, postanemo spoštljivejši do popolnoma vsega, kar nas obdaja. Do občutkov in doživljanj znotraj nas, brez sodb. Bolj se pričnemo zavedati trenutka večnosti in neskončnosti življenja. Ponovnih začetkov in koncev. Tudi narava to počne. Vsako leto. Prihajajo pomlad, poletje, jesen in zima. Vsaka z novim začetkom in novim koncem. Pa bosta začetek in konec tudi drugačna? To pa je odvisno od našega odnosa. Tu smo zato, da (ob)čutimo ljubezen. Jo začutimo znotraj sebe, negujemo in širimo med ljudi. Eden izmed načinov ohranjanja ljubezni do sebe in soljudi, je preko vsakodnevnega ritualna prehranjevanja. Vsi smo namreč del tega, da hrano potrebujemo za svoje dnevne aktivnosti. Na nas je, da s sestavinami in surovinami v verigi prehranjevanja rokujemo spoštljivo in odgovorno. Vsi smo pomembni – od kmeta, ki je obdelal zemljo, posadil semena, jih zalival in se z njimi pogovarjal, do pobiralcev pridelkov in vseh nas, ki plodove kupujemo, jih pripravimo in nenazadnje do vseh, ki jih na koncu zaužijemo. Ker je kuhanje prenos energije, lahko s hrano vplivamo na naše ne le fizično počutje, temveč tudi na čustveno telo in posledično na počutje. Zato kuhajmo spoštljivo do narave, z največjo mero ljubezni, ki jo v danem trenutku premoremo. Kuhajmo z odgovornostjo do vseh, tudi sebe. Uživajmo čim več nepredelane hrane ter nakupujmo sezonske in ekološke surovine. Sezonske prav zato, ker vsebujejo največ mineralov in vitaminov v danem letnem času, ekološke pa zato, ker so sestavine pridelane na najbolj naraven način, v sožitju z naravo. Z njihovo pravilno obdelavo omogočimo največji izkoristek mineralov in vitaminov, kar v tistem trenutku najbolj potrebujemo. Če nam življenjski stil tega ne omogoča, kupujmo hrano tam, kjer jim ni vseeno, kaj dajo na krožnik. Saj vemo, da je celo življenje odnos. Odnos do nas samih, partnerjev, družine, sočloveka, narave, zemlje in tudi življenja. Življenje nam kaže naš notranji odsev. Zavedanje tega in da je življenje igra, kjer sta naša namena tudi ljubezen in lahkotno bivanje. Takrat nam z ramen pade skala. Če ne že skala, pa se del bremena odkruši. 

Tudi mi smo del narave, zatorej valovimo z njo. Pred poletjem si telo očistimo z zelenimi smutiji, zelišči ali s posebnimi pripravki. Ni enega recepta za vse. Poslušajmo svoje telo in dušo, kaj potrebujeta. Zaprimo oči, za trenutek poskrbimo na skrbi in samo smo. Smo sami s seboj, z vsem, kar nas obdaja, v tišini. Osredotočimo se na svoj dih in srčni utrip ter začutimo mir znotraj sebe. Začutimo, kaj nam pripoveduje srce. Vse imamo na dlani, da lahko zaživimo polnejše življenje. Začnimo z malimi koraki. Pred spanjem pričnimo z vsakodnevno hvaležnostjo. Danes sem hvaležna vam, drage bralke in bralci, da ste si vzeli čas zase in za branje. Bodite sončno in radi se imejte!