Taman Organic
logo
ZDRAVE DOBROTE NA SODOBEN NAČIN
051 322 312
info@taman-organic.si
Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana
Instagram Feed
Search

Kako nadomestiti meso

V prejšnjih člankih smo ugotovili, da so rastline bogat vir popolnih beljakov, saj na tak način tudi največje zemeljske rastlinojede živali zadovoljijo potrebo po vseh aminokislinah in beljakovinah. Rastline iz zemlje črpajo in tako pridobijo še preostale vlaknine, vitamine in minerale. Rastlinska živila vsebujejo poleg beljakovin tudi bistveno več antioksidantov, vlaknin in mineralov kot živalska.

Bojazni, da bi vegetarijancem in veganom primanjkovalo proteinov, nikakor ni. Vsaj takrat ne, ko imajo raznovrstno in bogato prehrano.

Naj še nekaj besed namenimo živalskim beljakovinam. Nekateri posamezniki jih težje prebavljajo, saj smo si različni, kajti v njih je večji delež aminokislin, ki vsebujejo žveplo, ta pa nam v večjih količinah škoduje. Mesno preobilje je še ena izmed tematik, kjer se v »krempljih« prehrambene industrije in različnih lobijev gibamo potrošniki. Približala nam je vsakodnevno dostopnost mesnih izdelkov, na drugi strani pa se vprašajmo o izvoru, reji in prehrani živali, ki jih namensko vzrejajo za naše potrebe.

Tako kot ljudje, tudi živali preko prehrane dobijo pesticide, težke kovine, antibiotike in druge toksične snovi, ki se kopičijo v njihovih maščobah. V naše telo vstopijo, ko jih zaužijemo. Osvestite se o izvoru in načinu pridelave vašega mesa. Boljka, ki je preučeval prehrambene industrije in lobije pravi, da je tu še ključen moment ubijanja živali. Ker one to čutijo, da bodo umrle, se tik pred njihovo smrtjo sprostijo določeni hormoni, ki pa jih potem mi zaužijemo (2017).

 

»Multikorporacije so po drugi svetovni vojni naredile, da je meso prišel toliko v splošno uporabo in na takšni veliki rezini, da je problematično. Tudi iz vidika naravnih virov, saj meso zahteva določeno količino vode in nafte, medtem ko rastline ne.« (Boljka, 2017)

In s čim nadomestiti meso?

Z lečo, tofujem, črnim fižolom, amaranthom, grahom, artičokami, konopljinimi semeni, bučnimi semeni, chia semeni, ovsenimi kosmiči, tempehom, s konopljinim »mlekom«, napitki iz oreščkov, špinačo, brokolijem, mandlji, šparglji, spirulino, tahinijem, čičeriko, arašidovim maslom, sejtanom, semeni, kvinojo, žitnimi napitki, gobami, špinačo, listnatim ohrovtom in brstičnim. Beljakovine so v vsaki zelenjavi, uživajmo pa predvsem nepredelano in domačo hrano. Vegetarijanci lahko nadomestimo proteine tudi z mlečnimi izdelki. Tudi tu se pozanimajmo o izvoru. Uravnotežena hrana je ključna, ravnovesje tudi na področju prehrane pa je eno izmed temeljev holističnega pristopa.

Z vami delimo še recept za lečino mineštro

Sestavine:

 • lonček rjave leče (lahko dodate tudi čičeriko, fižol)
 • 3 žlice olivnega olja
 • 1 žlička gorčičnih semen
 • 2 čebuli, narezani na tanke lističe
 • 1 lovorjev list
 • 1 manjša gomoljna zelena, narezana na enakomerne kocke
 • 2 korenčka, narezana na enakomerne kocke
 • 2 žlički garam masale
 • 1 žlička kurkume
 • himalajska sol
 • 500 ml vode
 • približno 2 dl kokosovega mleka

Postopek:

Stročnice dobro speremo čez cedilo in čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan jih zopet splaknemo in dobro odcedimo. V posodo zlijemo olivno olje, dodamo gorčična semena. Ko pričnejo pokati, dodamo čebulo, lovorjev list in zeleno. Pražimo toliko časa, da čebula dobi nežno rjavo barvo. Dodamo korenje, garam masalo in kurkumo. Pražimo še kako minutko, solimo in zalijemo z vodo ter dodamo stročnice. Ko so stročnice kuhane, dodamo še kokosovo mleko, juho pa po potrebi, da dobimo želeno konsistenco, še zalijemo in začinimo po okusu.

Pa dober tek vam želimo!

Viri

Boljka, Nejc. 2017. Intervju z avtorjem. Svetovalec za osebno in energijsko mentorstvo, dobitnik Prešernove nagrade iz prehranskega lobiranja 2012.
Campbell, T. Colin. 2011. Kitajska študija. Maribor: Sitis.
Esselstyn, Rip. 2014. Meso je problem. Škofja Loka: Planet.