Taman Organic
logo
ZDRAVE DOBROTE NA SODOBEN NAČIN
051 322 312
info@taman-organic.si
Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana
Instagram Feed
Search

Intervju z ustanoviteljem

Na Nazorjevi ulici, korak stran od mestnega vrveža se je odprl Taman Organic - novi bistro v centru Ljubljane z ekološko ponudbo jedi in pijač. Moderen ambient, prijazna postrežba in sproščena atmosfera vas v Tamanu spremljata ob okusnih jedeh. Odprl ga je dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med., skupaj s prijatelji Gorazdom, Gregorjem, Kristjanom in Juretom. Dr. Perko je tudi prijazno odgovoril na vsa naša vprašanja.

Kdaj in zakaj ste odprli Taman?

Otvoritveni dan je bil v sredini aprila letošnjega leta, odprl pa sem ga predvsem zato, ker si Ljubljana zasluži gostinski lokal, kjer se človek lahko naje dobre in zdrave hrane. V življenju me vodi znan Hipokratov rek: “Hrana naj bo vaše zdravilo in zdravilo naj bo vaša hrana“, torej naj ne bojo zdravila vaša hrana. Ker soustvarjam Kliniko za celostno zobozdravstvo, se pri študiju le-tega vedno srečam s prehrano in vplivom na naše zdravje. Ko se pri poglobljeni diagnostiki pogovarjam z ljudmi, zelo pogosto ugotovim, da igra prehrana pomembno vlogo pri ozdravitvi in spodbuja telesno obrambo v boju proti bolezni. V Tamanu je hrana izključno ekološkega izvora, neobremenjena s pesticidi in podobnimi kemikalijami ter je pripravljena sproti. Ker je sistem dela dobro postavljen lahko ugodimo marsikateri prehranski želji, le povejte natakarju kaj želite. Smo vegetarijansko, veganski, vendar po 4 mesecih samozavestno trdimo, da nas vsaj nekajkrat tedensko obiščejo tudi tisti, ki jedo meso in so jim naši recepti zelo ljubi.

Od kod ideja za ime in kaj pomeni?

Pri odločanju glede imena smo nekako želeli poudariti vrt in Taman pomeni vrt v Indonezijščini. Hkrati naj bi imela beseda veliko pozitivnih pomenov tudi v drugih jezikih zato se nam je zdela primerna.

d
d
Kaj obsega vaša ponudba, kaj so vaše specialitete in po čem se razlikujete od ostalih ponudnikov v Ljubljani?

V Tamanu že od 7 ure zjutraj ponujamo zajtrke s sadjem, kosmiči, medom in odlične ekološke sendviče. Pripravljamo ekološko kavo, bio čaje, sveže stisnjene sokove ter smoothije pripravljene iz izključno ekološkega sadja in zelenjave. Preko dneva ponujamo dnevna kosila, popoldan sledi a la carte meni, ki ga kombiniramo s širokim izborom vin iz ekološko pridelanega grozdja slovenskih vinarjev. V kolikor se vam mudi lahko celotno ponudbo odnesete s seboj v pisarno ali na pot, možna je tudi dostava med 11. in 16. uro. Ponudba v Tamanu se razlikuje predvsem v tem, da smo v mesecu aprilu pridobili certifikat Bio restavracije. Vsa naša živila so najvišje kakovosti, ekološkega izvora. Pri kuhanju ne uporabljamo mikrovalovk ali cvrtja, prav tako ne uporabljamo belega sladkorja in drugih kuhinjskih bližnjic v obliki instant omak, juh in podobno. Naša hrana predstavlja uravnotežen in zdrav pristop za vsakega posameznika in s tem želimo poudariti, da je hrana naše prvo zdravilo in najboljša preventiva pred t.i. boleznimi modernega časa.

d
d
Zakaj lokacija v Ljubljani? Kaj vam Ljubljana pomeni?

Ljubljana je glavno mesto, ki nudi veliko možnosti za razvoj, za rast in zato mi je Ljubljana že kot mladeniču predstavljala izziv in komaj sem čakal, da bom študent in jo bom lahko podrobneje spoznal. Že med fakulteto sem se odločil, da bom aktivni del življenja preživel v Ljubljani in tako danes tudi je. Sicer prihajam iz Žužemberka, ki je na Dolenjskem, zadnjih 15 let pa živim v Ljubjani.

Kakšne so želje za prihodnost?

Še bolj približat pomen ekološko pripravljene hrane ljudem in s tem širiti naše prepričanje o tem, kako je pomembno kaj jemo. Predsvem pa doseči širšo skupino ljudi in ne samo tiste, ki NE jedo mesa. Prav izzivamo vas, da nas preizkusite in se prepričate, da je parkrat na teden dobro jesti okusno pripravljeno brezmesno hrano ter popiti kozarec, če ne kar cel liter (preko dneva seveda) sveže izstisnjenega soka.