Taman Organic
logo
ZDRAVE DOBROTE NA SODOBEN NAČIN
051 322 312
info@taman-organic.si
Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana
Instagram Feed
Search

Čakre in barve hrane

Od malih nog smo obkroženi z barvami življenja. Te barve nam življenje bogatijo, vplivajo na naš tako psihičen kot tudi fizičen nivo, hkrati pa so nekatere še kulturno pogojene. Z različnimi impresijami, ki vplivajo na našo senzorično percepcijo, lahko spreminjamo naša emocionalna stanja. Že starodavni Egipčani in Grki so gradili zdravilne templje svetlobe in barv. Najbolj pogosto uporabo barv v holistične namene najdemo v kitajski in indijski tradicionalni medicini.

Čakre

Čakre so energijski centri v subtilnem telesu, ki upravljajo subtilne elemente, čutilne organe in organe akcije. Zavzemajo energetska polja v fizičnem telesu in so povezane z določenimi organi, živčnim sistemom in hormonskimi žlezami. Ko so polja v neravnovesju, lahko to občutimo tako na fizičnem kot tudi psihičnem nivoju. Vsa čutenja, čustva, ki jih občutimo in pa naše delovanje, vplivajo na energetske centre. S pomočjo samozavedanja, vnosa hrane določenih barv ter meditacijo in jogo lahko uravnavamo naše notranje in zunanje ravnovesje. Npr. preveč spolne aktivnosti oslabi sakralno čakro, medtem ko preveč strahu poškoduje korensko čakro. Kontrola čutenja in izkustev življenjskih situacij energiji zavesti razkrije njen višji namen. S tem smo bolj odprti in pretočni za življenjske energije, ki se s spreminjanjem zemeljske vibracije želi usidrati v nas in preko nas, srčnega centra, delovati tukaj in zdaj. Sodobni način življenja nas potiska v smer, da se vedno bolj poglabljamo vase in odkrivamo vzroke neravnovesij v naših življenjih, na katerem koli področju. 

Osnovne čakre – pomen, delovanje in hrana

Prva ali korenska čakra

Preživetje, nahaja se na dnu hrbtenice, nadledvična žleza
Nadledvične žleze izločajo več hormonov, ki imajo različen vpliv na organe. Korenska čakra s pomočjo žleze povzroča nastajanje in sproščanje adrenalina, kortizona in noradrenalina.
Ta čakra je temelj našega energetskega sistema in povezave z zemljo. Je naša korenina, ki nam kaže, kako trdna je. Preko nje pa se izločajo tudi toksini. Ne prizemljuje nas le na fizičen način, temveč nam omogoča tudi prisotnost tukaj in zdaj. Njena barva je rdeča. Neuravnotežena korenska čakra se kaže kot pomanjkanje fokusa, strah, lahko tudi depresija, avtoimunske bolezni, pomanjkanje energije, občutek manjvrednosti itd. Priporoča se pitje iz regratove korenine ter hrano, ki raste iz zemlje (gomoljnice), in hrano v barvi rdeče.

Priporočamo odličen sok iz rdeče pese, korenja in pomaranč.

Recept za imunski booster
Druga ali sakralna čakra

Spolnost, nahaja se nekaj prstov pod popkom, spolne žleze - jajčniki in moda
Sproščanje spolnih hormonov ter nastajanje in zdravo izločanje spolnih celic so odvisni od spolnih žlez. Spolni hormoni vplivajo na delovanje vsega organizma.
Osnovne kvalitete druge čakre so kreativnost, pozornost in spolnost, osvobojeno ega. Je središče ženske energije in daje moč koncentracije. Njena barva je oranžna. Blokada druge čakre se kaže kot ljubosumje, pretirana ali potlačena spolnost, občutek krivde, posvečanje preveč pozornosti takojšnjim zadovoljitvam, nenehno nezadovoljstvo, težave hranjenja itd. V svojo prehrano vnašajmo koriander, koromač, cimet, vaniljo, mango, banane, korenje, buče. Skratka vse, kar je oranžne barve.

Odličen smoothie si lahko pripravite iz manga, banan in kokosa, ki mu dodate ščepca vanilje in cimeta.

Tretja ali pleksusna čakra

Moč, nahaja se nekaj centimetrov nad popkom, žleza trebušna slinavka
Trebušna slinavka organizem oskrbuje s številnimi prebavnimi encimi, ki izločajo hormon inzulin. Z njo pa je povezana tudi tretja čakra. Prebavni encimi trebušne slinavke sodelujejo pri prebavi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Najpogostejša moderna bolezen, ki jo povezujemo s slinavko, je sladkorna bolezen.
Tretja čakra je center čustev in pozitivne samokontrole. Predstavlja pogonsko silo mišljenja, občutkov in želja. Povezana je s prebavo in ljubeznijo do sebe. Njena barva je rumena. Blokada se kaže kot nizka samopodoba, depresija, anksioznost, dvomimo v druge in jim ne zaupamo. Za uravnovešenje tretje čakre jejmo banano, ananas, rumeno papriko, lečo, stročnice itd. Uporabljajmo sivko, bergamotko, tudi rožmarin.

Pripravite si dhal, zelenjavno enolončnico iz rumene leče, ali pa skodelico zeliščnega čaja z bergamotko.

Četrta ali srčna čakra

Ljubezen, nahaja se v predelu srca, žleza timus
Timus ima pomembno vlogo v obrambnem sistemu človeškega organizma, saj skrbi za obrambo in obnavljanje telesa.
Srčna čakra predstavlja energetsko centralo, je center našega duha, saj povezuje spodnje in zgornje čakre. Srce je center vsega – ljubezni, sočutja in odpuščanja. Bolj ko smo povezani z njim, bolj resoniramo v skladu s kozmosom ter izkušamo ravnovesje in zdravje v naših življenjih. Neravnovesje se kaže kot jeza, ljubosumje, pretirani egoizem, strah pred izdajo, osamljenostjo. Njena barva je zelena. Uporabljajmo peteršilj, vrtnico, baziliko, timijan, jasmin ter hrano v barvi zelene.

Ponujamo odlična smoothija zelene barve, za prebujanje in pa detox. Mogoče pa vam bolj diši domača pica s svežo baziliko in timijanom?

Recept za smoothija
Peta ali grlena čakra

Izražanje, nahaja se v predelu grla, žleza ščitnica
Ščitnica je povezana z grleno čakro. Ima pomembno vlogo v celotnem hormonskem ravnovesju telesa, ki vpliva na rast, razvoj in presnovo. Izloča hormon, ki tudi pospešuje rast ter razkrajanje snovi v celicah.
Grlena čakra daje glas našemu duhu. V večji meri je odgovorna za naše izražanje in komunikacijo. Ko je čakra v ravnovesju, je naš govor navdihujoč, moder in jasno komuniciramo naš namen. Lahko izražamo naše resnične misli in vizije. Strah, anksioznost, nervoza, slaba komunikacija, odvisnost na emocionalnem nivoju, nejasne misli in nezaupanje se kažejo kot neravnovesje pete čakre. Njena barva je modra. Jejmo morsko zelenjavo, sadje, sokove, juhe, ki med seboj povezujejo elemente zemlje in vode. Privoščimo si tudi skodelico borovnic.

Če jih želite uporabiti v smoothiju, v blenderju zmiksajte eno večjo banano, nekaj žlic borovnic, sok polovico limone, žličko konopljinih semen in pa dva decilitra vode.

Recept za smoothie dobre misli
Šesta čakra ali tretje oko

Intuicija, nahaja se sredi čela, žleza hipofiza
S tretjim očesom je povezana hipofiza, ki nadzira delovanje vseh drugih hormonskih žlez in proizvaja več različnih hormonov. Čakra vpliva tudi na živčni in imunski sistem ter na duševnost.
Povezana je z vizijami, sanjami in božanskim vodstvom. Predstavlja sedež modrosti, intuicije in telepatskih sposobnosti. V njej so zbrana najvišja spoznanja in modrosti. Če imamo blokado na tej čakri, nam primanjkuje domišljije in intuicije, kar se kaže v slabih odločitvah in iluzijah. Kaže se tudi kot pretirana intelektualnost, zaprta čustva, frustracije, glavoboli in težave z očmi. Njena barva je vijolična. Na naš jedilnik postavimo borovnice, rdečo čebulo, rdeče grozdje, rdeče vino, čokolado, vijoličen krompir, makova semena. Pa tudi meto, jasmin, brin, rožmarin.

V vročih poletnih dneh si pripravite limonado z meto, ki vas bo prijetno ohladila.

Sedma čakra ali kronska čakra

Duhovnost, nahaja se na temenu glave, žleza epifiza
Hormona melatonin in seratonin sta tista, ki ju je v epifizi največ. Melatonin odpravlja nespečnost in je močan antioksidant, medtem ko je seratonin poznamo tudi pod imenom hormon sreče.
Epifiza uravnava ritem spanja in budnosti ter skrbi za sprejemanje svetlobe. Kronska čakra simbolizira najvišje stanje razsvetljenosti in pospešuje naš duhovni razvoj ter nas povezuje z univerzalno božansko energijo. Povezana je z modrostjo, transcendenco in razsvetljenjem. Ko imamo čakro odprto čutimo božansko povezanost in kozmično ljubezen. Njena barva je bela. Blokada se kaže kot nepovezanost z duhovnostjo, dvomimo v vse, za kar mislimo, da je resnično, pretirano izražen ego, depresije, beg pred resničnostjo, duševne bolezni, migrene. Uporabljajmo cvetove sivke, lotusove cvetove, ingver, gobe, česen, kokos, bel fižol, žajbelj.

Pojdimo v gozd in si naberimo košaro gob, ki jih lahko samo prepražimo, solimo in popramo, ter jih postrežemo s sveže pečenim kruhom ter fino začinimo s svežim peteršiljem.

Najbolj pomembno za delovanje v svetu je, da se zavedamo vsega, kar občutimo. Za vsako fizično bolečino lahko obstaja vzrok na nivojih, ki se jih še sami težje zavedamo in so nam tudi težje dostopni. Ključno je, da ta vzrok poiščemo in ga odpravimo v njegovi korenini. Pomagamo si lahko tudi s prehrano, ki je ključen vsakodneven segment naših življenj. Na ta način si lahko energetske centre ojačamo in s holističnim pristopom poskrbimo za lastno notranje in zunanje ravnovesje.